- Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei -

Forum Internetowe
Dzisiaj jest 24 sty 2022, 21:40

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: 19 lis 2021, 14:46 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2009, 13:43
Posty: 1562
Lokalizacja: Dolice
Po trzech dniach walki jest sukces. Nasza DR5000 jest zaprogramowana!
Można będzie teraz w na imprezie z naszą centralką sterować aplikacją Roco Z21 w telefonie z Androidem i
oczywiście FREDem.

Należy tylko pamiętać o jednym ważnym, że ten sam adres lokomotywy na FREDzie i w aktywnej aplikacji po podłączeniu FREDa do BOXa go zablokuje.
Należy uważać na te cechę.
Załącznik:
signal-2021-11-19-13-30-01-171.jpg
Na zdjęciu są 3 lokomotywy ST43 sterowana smartfonem, SU46 FREDem siwym a "czajnik" czarnym FREDem.

ps. Jeżeli chodzi o Smart Myszki PIKO to będzie w innym poście.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
wmac27 - Maciej
Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei
http://www.zkmk.org


Na górę
Post: 19 lis 2021, 22:15 
Online
ZKMK

Rejestracja: 17 cze 2012, 12:40
Posty: 2017
Cytuj:
Po trzech dniach walki jest sukces. Nasza DR5000 jest zaprogramowana!
Można będzie teraz w na imprezie z naszą centralką sterować aplikacją Roco Z21 w telefonie z Androidem i
oczywiście FREDem.
Gratuluję :!: Super robota :!:


Na górę
Post: 21 lis 2021, 11:41 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2009, 13:43
Posty: 1562
Lokalizacja: Dolice
W Sklepie Google są dwie aplikacje Roco Z21 i Z21.
Ja testowałem tylko Roco Z21 i działa.
Słyszałem, że ta druga aplikacja też działa. Myślę, że wystarczy ta jedna.

_________________
wmac27 - Maciej
Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei
http://www.zkmk.org


Na górę
Post: 21 lis 2021, 15:45 
Offline
ZKMK

Rejestracja: 01 cze 2014, 17:27
Posty: 790
Czy znana nam jest specyfikacja routera zamontowanego w centralce?

Świetnie, że udało się uruchomić kolejną opcję, lecz zastanawia mnie czy przy np. 15-20 smartfonach/tabletach i sporej wielkości sali nie pojawią się problemy z przepustowością łącza i zasięgiem sieci?

Czy w razie potrzeby do centralki można podłączyć zewnętrzny router o lepszych parametrach?


Na górę
Post: 22 lis 2021, 11:13 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2009, 13:43
Posty: 1562
Lokalizacja: Dolice
Cytuj:
Czy znana nam jest specyfikacja routera zamontowanego w centralce?
Tak, potrzebne jest IP, nr portu. To wystarcza.
Cytuj:
Świetnie, że udało się uruchomić kolejną opcję, lecz zastanawia mnie czy przy np. 15-20 smartfonach/tabletach i sporej wielkości sali nie pojawią się problemy z przepustowością łącza i zasięgiem sieci?
Tego nie wiem. Jak wszyscy się rzucą ze smartfonami to może być kłopot.
Cytuj:
Czy w razie potrzeby do centralki można podłączyć zewnętrzny router o lepszych parametrach?
Nie ma takiej opcji. Ja przynajmniej nie doczytałem się o tym.

Jeszcze jedno. Ja testowałem aplikację Roco Z21 a nie Z21.
Będziemy używać tej właśnie ROCO Z21.
Tylko dlatego aby nie namieszać w routerze centralki.

Co do PIKO Smart Controler to przetestujemy na najbliższej imprezie możliwość ich wykorzystania. Jest taka opcja, dość optymistyczna.
Ech, człowiek uczy się przez całe życie.

_________________
wmac27 - Maciej
Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei
http://www.zkmk.org


Na górę
Post: 29 lis 2021, 12:00 
Offline
Prezes Klubu

Rejestracja: 03 maja 2009, 10:27
Posty: 1208
No Maćku, widzę samozaparcie jest i jednak uruchomiłeś tą opcję.
Pewnie łatwo nie było :shock:
Co do wykorzystania będziemy próbować,
fakt że przy dużej ilości osób chcących zalogować się do wifi może być kłopot.
(sieć może być zabezpieczona hasłem albo "lepsza opcja" niewidoczna dla tych którzy
niewiedzą o jej istnieniu?)
więc zalecamy korzystanie z aplikacji ROCO Z21

Z tego co mówisz mamy też wyjaśniony temat napięcia w poszczególnych wyjściach.
Więc jest szansa że będzie lepiej z fredami (zawsze 12V to więcej niż 5V)


Na górę
Post: 03 gru 2021, 21:50 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2009, 13:43
Posty: 1562
Lokalizacja: Dolice
Cytuj:
... Czy w razie potrzeby do centralki można podłączyć zewnętrzny router o lepszych parametrach?
Chyba jednak można, tak na 99%. Muszę to sprawdzić.

_________________
wmac27 - Maciej
Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei
http://www.zkmk.org


Na górę
Post: 10 gru 2021, 0:20 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2009, 13:43
Posty: 1562
Lokalizacja: Dolice
Cytuj:
Cytuj:
... Czy w razie potrzeby do centralki można podłączyć zewnętrzny router o lepszych parametrach?
Chyba jednak można, tak na 99%. Muszę to sprawdzić.
Chyba lepszym rozwiązaniem wydaje się zastosować kilka AP do routera w DR5000.
Swoją drogą w Poznaniu skrytykowali pomysł sterowania za pomocą wifi. Usłyszałem, że jest zawodny i łatwo utratę łączności z lokomotywą. Na dużej imprezie potrzebnych by było kilka AP.
Może ktoś z bystrzejszych Kolegów w temacie ustawień WIFI powie mi czym się różni praca routera na wifi w trybie: HIDDEN albo ISOLATED.
Odpowiedź nie wydaje się prosta między siecią ukrytą a izolowaną.

_________________
wmac27 - Maciej
Zachodniopomorski Klub Miłośników Kolei
http://www.zkmk.org


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl